hasbunallah

hasbunallah

Sunday, May 23, 2010

Belia Cakno Masyarakat Dun Kelaboran


Pada 21 & 22 Mei 2010 (Jumaat & Sabtu) Pemuda Dun Kelaboran telah menganjurkan satu program ‘Belia Cakno Masyarakat’ yang berpusat di Masjid at-Tawwabeen, Kampung Tanjung Kuala, Tumpat.

Program Belia Cakna Masyarakat ini terbuka kepada 150 orang peserta termasuk urusetia terdiri dari kalangan belia yang dipilih daripada beberapa buah kampung. Ia merupakan satu program yang amat baik kerana memberi pengalaman berguna sama ada kepada urusetia mahupun peserta di samping membantu anggota masyarakat yang memerlukan pertolongan. Ia juga akan menjadi bekal berguna kepada mereka pada masa hadapan selaku pelapis dan pewaris kepimpinan sedia ada.

Program Belia Cakna Masyarakat ini dilaksanakan bagi menerapkan budaya ukhuwwah Islamiyyah dan saling membantu sesama anggota masyarakat. Matlamatnya juga ialah untuk membiasakan belia dengan gaya hidup sihat dan memelihara diri daripada melakukan perkara-perkara yang menyalahi agama.

Antara program-program kemasyarakatan yang dijalan semasa program tersebut berlangsung ialah gotong-royong bersih kubur dan membaiki rumah orang miskin, ziarah dan menyambpaikan sumbangan berupa barangan dapur kepada orang yang layak dan akhir sekali ialah jamuan rakyat.

Walaupun masih banyak kekurangan dan kelemahan sepanjang penganjuran program ini, saya rasa puas hati kerana dapat menjayakannya dengan bantuan para sahabat ajk Pemuda Dun Kelaboran yang telah bertungkus-lumus memberikan kerjasama terbaik mereka.

Setinggi-tinggi ucapan terima kasih saya tujukan kepada YB Mohd Zaki Hj. Ibrahim (Adun Kelaboran), YB Dato’ Haji Kamaruddin Jaafar (Ahli Parlimen Tumpat), semua ajk Pemuda Dun Kelaboran yang terlibat, para penghulu, peserta Ladang Rakyat serta semua yang terlibat sama ada secara langsung atau tidak. Hanya Allah s.w.t sahaja yang layak membalas jasa kalian.

No comments: